De beroemdste marineschepen ter wereld

Kijk jij ook altijd vol verwondering naar de prachtige marineschepen die jaarlijks aanmeren in Nederland tijdens Sail Amsterdam? De majestueuze zeilschepen met impressionante masten zijn staaltjes van waar vakmanschap van vele eeuwen geleden. Hier gaan we even kijken naar drie van de bekendste marineschepen ter wereld.

  1. De Zeven Provinciën – We beginnen op eigen bodem, dit bekende vlaggenschip van Michiel de Ruyter uit 1665 was een linieschip dat werd ingezet om konvooien te beschermen. Het werd gebouwd in Rotterdam en de eerste reis van dit schip vond plaats op 11 april 1666, van Rotterdam naar Texel. Later werd het schip, dat voorzien was van 80 bronzen kanonnen, vooral ingezet in veldslagen. de Ruyter voer zijn schip een laatste keer in 1674 naar het eiland Martinique. Na het verlies van de zeeslag verlaat hij zijn schip, dat later gesloopt werd.
  2. ARC Gloria – Dit Colombiaanse opleidingsschip werd gebouwd in 1967 en is al twee keer rond de wereld gezeild. Deze driemaster van de Colombiaanse marine is 64,7 meter lang en 10,6 meter hoog. Dit imposante schip maakte een eerste reis op 7 september 1968 en dankt haar naam aan het Colombiaanse volkslied ‘Oh gloria inmarcesible’.
  3. Mercator – Ten slotte nog een pareltje van bij onze Belgische buren. Deze driemaster uit 1932 ligt tegenwoordig permanent aangemeerd in Oostende als museumschip. Het werd ontworpen door de poolreiziger Adrien de Gerlache en gebruikt als opleidingsschip voor de koopvaardij. Het schip nam ook deel aan verschillende races. Op de negende reis bracht de Mercator het lichaam van Pater Damiaan terug. In totaal maakte dit zeilschip 54 reizen, de laatste was in 1960 naar Lissabon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *